SOMMARJOBB OCH APL

En viktig del av utbildningen är att komma ut i verkligheten och möta det riktiga arbetslivet. På Wilhelm Haglunds gymnasium gör du sammanlagt cirka 16 veckors APL (arbetsplatsförlagt lärande) till största delen på Sandvik Coromant i Gimo. På sommarlovet i ettan och tvåan erbjuds du också sommarjobb på Sandvik Coromant, oftast på avdelningen där du har praktiserat under läsåret. Under det tredje året kan du som läser yrkesförberedande inriktning praktisera på något annat teknikföretag i regionen, som Atlas Copco i Tierp, Scania i Södertälje eller Österby Gjuteri i Österbybruk.

I trean får eleverna dessutom möjligheten att göra sin APL på något av Sandviks dotterbolag utomlands. Varje år reser elever från Wilhelm Haglunds till länder som Japan, USA, Kina, Indien och Tyskland.

Eleverna på WHG lyfter ofta fram den nära kontakten med själva yrket och näringslivet som något väldigt positivt med utbildningen. De beskriver hur de går direkt in på ett nytt jobb med självförtroende. - Det märks att kunskaperna vi får på WHG är eftertraktade bland arbetsgivare. Och så förstås att man kan jobba självständigt och inte känns så "grön", berättar Linnea Lundegård, som fick jobb på Sandvik Coromant i Gimo efter WHG.

Linnea Lundegård gick i WH17 och fick jobb på Sandvik Coromant i Gimo efter skolan.