Sci-fest - En teknikinspirerande mässa för både vuxna och barn!

Publicerad: 3/13/2019 1:52:02 PM

Återigen anordnades Sci-fest på Fyrishov i Uppsala. Under tre dagar fick besökarna prova på att programmera PLC, CNC, robot och att CAD:a i vår monter.

 

Återigen anordnades Sci-fest på Fyrishov i Uppsala. Under tre dagar fick besökarna prova på att programmera PLC, CNC, robot och att CAD:a i vår monter.

Under torsdag och fredag så hade vi de ovannämnda aktiviteter som barn från mellanstadiet fick prova på. Under dessa två dagar hade skolor bokat våra aktiveter och känslan vi fick var att dessa besökarna var intresserade och tyckte att det var spännande.

I PLC- programmeringen skulle besökarna programmera en hiss som gick upp till fjärde våningen för att sen stanna och sen gå ner till våning ett. Våra elever hjälpte besökarna när de fastnade och förklarade hur programmet fungerade.

 

 

I CNC-programmeringen skulle besökarna simulera tillverkningen av en snurra i en CNC-styrd svarvmaskin genom att programmera den. Vi hade med oss fysiska snurror som elever hos oss på WHG har tillverkat. Många besökare tyckte att det var väldigt häftigt och intressant. Våra elever instruerade besökarna och svarade på alla frågor och funderingar. 

 

 

Vid CAD-stationen fick besökarna rita vad de ville och våra elever från WHG visade hur programmet (thinkercad) fungerade och vad man kunde göra.

 

 

Vid den fjärde stationen, robotprogrammeringen, stod en robot från Universal Robots (UR) och Conny Odell från UR visade hur man programmera roboten och hur den fungerar. Roboten från UR är en ”människovänlig” robot som inte behöver en säkerhetsbur runt om sig. Roboten var bland det mest intressanta för våra besökare och många stod i flera minuter med öppna munnar och tittade fascinerat på när roboten gjorde samma sak om och om igen.   

 

 

Under lördagen var det öppet för allmänheten och vi hade många besökare i alla åldrar. Lärarna som stod i vår visningsmonter träffade många intresserade barn och vuxna som var nyfikna på hur skärande bearbetning i metall och CNC-teknik fungerar. Många undrade även hur utbildningen går till på vår skola. Som sagt ovan var många fascinerade av roboten men programmeringsstationerna var också välbesökta.

Jag tror att vi har öppnat upp dörren till teknikens fantastiska värld för många under dessa tre dagar, både barn och vuxna.

 

 

 

Ett stort tack till alla våra elever från WH17 som gjorde ett fantastiskt jobb under mässan! Och ett stort tack till våra lärare som ansvarade för aktiviteterna och visningsmontern, samt till Conny Odell på UR som ville samarbeta med oss under mässan!