Publicerad: 8/12/2020 3:22:32 PM
Den 17 augusti startar klassrumsundervisningen på Wilhelm Haglunds gymnasium. Vi har här samlat Skolverkets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har också dokumenterat de insatser som görs på skolan i den fysiska miljön för att bromsa smittspridning.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att gymnasieskolor återgår till ordinarie undervisning. Det innebär att distansundervisning upphör och att verksamheten ska bedrivas som vanligt i skolans lokaler. De förändrade rekommendationerna innebär att huvudmannen inte kan välja att bedriva undervisning på distans om inte särskilda förutsättningar är uppfyllda. Regeringen har beslutat om förändringar i förordning (2020:115) om utbildning på skolområdet och annan pedagogisk verksamhet vid spridning av viss smitta.
Huvudmannen för skolan kan dock på egen hand besluta om att hålla stängt:
1) Om en så stor andel av personalen är frånvarande med anledning av coronaviruset att det inte går att bedriva verksamheten.
2) Efter samråd med smittskyddsläkare för att motverka smittspridning.
Distansundervisning kan också komma att ersätta undervisningen på skolan helt eller delvis:
1) Om lärare eller elever inte närvarar i skolans lokaler därför att de utifrån sin egen personliga situation följer eller har följt Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer för covid-19. Med ”sin egen personliga situation” menas en situation som rör just den eleven eller läraren. Det kan till exempel vara att läraren eller eleven har milda symptom på covid-19 och behöver stanna hemma för att inte sprida smitta.
2) Om det behövs för att huvudmannen för en gymnasieskola ska kunna anpassa utbildningens utformning, omfattning eller förläggning för att lärare och elever ska kunna följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd eller rekommendationer om kollektivtrafiken och andra allmänna färdmedel under coronapandemin.
Bakgrunden till att Folkhälsomyndigheten tog bort rekommendationen om distansundervisning är att de har konstaterat att barn och unga bara blir sjuka i mindre utsträckning, att de generellt har milda symptom om de blir sjuka och att de generellt heller inte smittar andra barn eller vuxna. De flesta barn som blivit sjuka har smittats av en vuxen, visar Folkhälsomyndighetens rapport. De som arbetar inom gymnasieskolan har inte diagnostiserats med covid-19 i högre utsträckning än andra yrkesgrupper. Det är dock viktigt att skolorna vidtar åtgärder för att minska smittspridning, till exempel genom att
Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer har Wilhelm Haglunds gymnasium vidtagit följande åtgärder:
För att vi på WHG – personal, elever och vårdnadshavare – ska klara höstens stora utmaningar behöver vi hjälpas åt med följande:
Sjukskriv eleven som vanligt på Schoolsoft och kontakta mentor. Om eleven bara har lindriga symtom, kanske det är möjligt att i viss mån följa undervisningen på distans.
Väl mött i höst!